
Planning Committee Call-in 
 

In terms of Section 43(6)A of the Town and Country Planning(Scotland) Act 1997, 

three or more Elected Members can refer an application which would otherwise be 

determined by an officer under the Council’s Scheme of Delegation to Officers, for 

determination by the Planning Committee.   

 

The following steps should be followed when submitting a call in request: 

 

• Requests must be signed by three Elected Members and delivered to the 

Chief Executive, or submitted electronically, via an individual email to the 

Chief Executive from each of the three Elected Members in question. 

•  Requests must be received no later than 12 noon on the twenty first calendar 

day (all days inclusive) following validation of the application.  

• Requests must state the reasons for the call-in, which must relate to the 

provisions of the Local Development Plan and any material planning 

considerations which are relevant to the application. The reasons will be 

shared with the applicant. 

 
On receipt of a call-in, the Chief Executive will consult with the Chair of the 

Planning Committee and if the Chief Executive is satisfied that the call-in complies 

with the terms of Standing Order 26.3.1, the application shall be referred to the 

Planning Committee for determination of the application. No Member of the Planning 

Committee who has signed a call-in request may take part in consideration of the call 

in request. 

 
At least one of the Members who has requested the call in will be asked to attend the 

Planning Committee to explain the request. The Committee may either determine the 

application or decide not to determine the application, leaving officers to determine 

the application under delegated powers. 


